Z důvodu čerpání dovolených prosíme všechny dotazy směřujte na náš e-mail podpora@servis-repas.sk. Za porozumění děkujeme.

Nový Windows 11 již dostupný. Jak ho získat?

Windows-11 banner

 

Očekávaná "jedenáctka" je na trhu. Dostupná různými způsoby, včetně vytvoření ISO souboru. Podpora Windows 10 však zůstává pro ty, jejichž zařízení nesplňují potřebné parametry, nebo kterým se Windows 11 nebude líbit.

Nová platforma chce uživatelů zaujmout několika novinkami. Například:

  • až o 40% menší aktualizace
  • optimalizace výkonu a výdrže baterie
  • herní vylepšení, cloudové hraní Xbox her, Xbox game pass
  • nové uživatelské prostředí, nové menu Start, boční akční centrum či nastavení
  • vylepšené ovládání dotykem
  • podpora widgetů
  • lepší práce s více okny na ploše
  • obnovený obchod Store, který se může rozšířit o nabízené aplikace či o celé vnořené obchody třetích stran
  • připravuje se i podpora pro android aplikace

 

 

Od 5. října mohou uživatelé Windows 10 získat jedenáctku jako velkou aktualizaci.

Než začnete nad novým Windows 11 uvažovat, musíte mít vhodný počítač. Novější zařízení by neměly mít problém, ale při těch starších může při systémových požadavcích problém nastat. Důležité je mít hlavně nový procesor - AMD Ryzen 2000 a výše. V případě Intelu alespoň 8. generace. Také 4GB RAM a 64GB úložiště. Samozřejmě svůj důležitý význam mají i další podmínky. Připravenost zařízení na nový systém zjistíte jednoduše, pomocí aplikace od Microsoftu - PC Health Check. Aplikace zařízení prověří a nabídne případné postupy.

Ti, kteří měli legální licenci Windows 10 mohly přejít na nový systém od prvního dne. V případě urychlení přechodu je třeba instalaci vyvolat pomocí Windows Update. Další možností je manuální instalace pomocí Update Asistenta nebo Media Creation Tool. Návod pro vytvoření instalačního USB naleznete v tomto odkazu.

 

ezgif.com-gif-maker

 

Nezapomeňte si však před instalaci zálohovat svá data na cloud nebo externí disky .

Nejpohodlněji no zároveň zdlouhavě získáte aktualizaci čekáním na Microsoft, dokud spustí proces. Aktualizaci vám dodá Windows Update. Microsoft bude aktualizace na zařízení uvolňovat postupně. Roli v tom sehraje například věk zařízení, konfigurace či zpětná vazba v podobě různých problémů, které mohou dodání i zcela pozastavit.

Nový systém Windows 11 můžete získat i s koupí nového zařízení. Takové počítače budou postupně v prodeji přibývat.

Pokud vaše zařízení nevyhovuje novému systému, můžete pokračovat i na desítce. Bude nadále podporován, aktualizován, opravován. Aktuálně platí, že Windows 10 bude podporován do 14. října 2025.

Na vlastní riziko, pokud vaše zařízení není kompatibilní, si můžete nainstalovat nový Windows 11 i manuálně. Podpora takových zařízení totiž není jasná a mohou být nestabilní. Kolabovat mohou i ovladače.

Pokud nebudete s Windows 11 spokojeni, můžete přejít zpět na desítku. Tento návrat musíte provést do 10 dní od instalace jedenáctky. Během těchto 10 dní totiž Windows nabízí funkci pohodlného návratu na původní systém: Nastavení - Windows Update - Advanced Options - Recovery / Obnovení - Go Back.

Po překročení těchto 10 dní bude návrat složitější a to formou čisté instalace. Takže opět pozor na nezálohované soubory.

Ze starších systémů - Windows 7 ani 8, není možné přejít na Windows 11. Podmínkou Windows 11 je totiž držení platné licence na Windows 10.

Systém Windows 11 si víte zakoupit už dnes:

https://www.servis-repas.cz/microsoft-windows-11-home-nl-esd--oem/

https://www.servis-repas.cz/microsoft-windows-11-pro-nl-esd--oem/

!1#eset-mobile-security,microsoft-office-2019-home-student#1!